logo gorjani1

Kreativne radionice privlače brojne korisnike

Raznovrsni elementi i materijali se koriste na aktivnostima projekta Aktivna mreža osoba starije životne dobi u Općini Gorjani, a ono u što se korisnici uvijek rado uključuju su upravo kreativne radionice. Stoga vam donosimo nekoliko najzanimljivih radionica koje su u proteklom razdoblju privukle najveći broj korisnika.
 
Pravili smo ukrase od brašna, soli i vode. Najvažnije je upravo imati pravi omjer ovih triju sastojaka jer kada se oni spoje nastaje tijesto pogodno za oblikovanje. Nakon što se umijesi, tijesto se razvuče i reže u željene oblike.  Prije same radionice smo ubrali razno cvijeće koje smo otisnuli u tijesto, a koje smo drugi dan na radionici, nakon što se tijesto osušilo, obojali akrilnim bojama. Naše maštovite korisnice su kistovima i svojim omiljenim bojama dodale šarolikost napravljenim oblicima te su nastala prava mala umjetnička djela. Osim najdražih boja birale su i one koje će se slagati s bojama njihovih kuhinja jer smo na ove oblike zalijepili magnete koji će se moći postaviti na hladnjake i osvježiti izgled cijele kuhinje.
 
Mlinom smo jednom prilikom obogatili i ugodnimmirisom kamilice i lavande. Zajedno s korisnicima usitnili smo procvalu lavandu, pomiješali ju s osušenom kamilicom, dodali esencijalno ulje te smo tom mješavinom napunili vrećice od organze. Već tradicionalno, i na ovoj radionici smo mislili “zeleno” i održivo, pa smo većice napravili od stare odjeće koju smo za ovu priliku prenamijenili u nešto korisno. Bilo je važno samo da je materijal lagan i prozračan kako bi se iz njega mogao širiti miris naše cvjetne smjese.  Tako smo dobili mirisne vrećice koje su naše korisnice ponijele kući. Mirisne vrećice se mogu staviti u ormar i ladice s rubljem kako bi prenijele svoj ugodan i osvježavajući miris, ali mogu biti i originalni pokloni s kojima korisnice mogu nekoga uistinu razveseliti. 
 
Potaknuti ljepotom prirode koja nas okružuje, posebno nepreglednim žitnim poljima, izabrali smo motiv jedinstvene radionice - žito. Korisnice nisu krile oduševljenje kada su otvorile vrata našeg Mlina i na stolovima ugledale duge stabljike žita s prekrasnim klasjem zlaćane boje.  Žito je vrlo čest slavonski motiv kojega se može pronaći na brojnim rukotvorinama, posebno na zlatovezu. No, današnja radionica je sadržavala žito u svom prirodnom obliku. Stoga smo odlučili praviti vijence pomoću koluta od žice na kojega smo žito slagali te ga učvrstili tanjom žicom. Na kraju smo vijencu dodali ukras od satenske trake koji mu je dodatno uljepšao izgled.  Sve korisnice su se pridružile izradi i prema njihovim radovima možemo zaključiti da su u tome bile jako uspješne. Radionicu je popratila priča o žetvi 50-ih godina u Gorjanima. Sve se radilo ručno, muškarci su kosili žito dok su žene vezle snopove. Zatim se sve stavljalo na hrpu, pa se u vršalicu ubacivalo žito. Ispod vršalice stavljane su platnene vreće u koje je padalo ovršeno žito koje se zatim skladištilo u ambare ili tavane kuća dok ne dođe na red za upotrebu. 
 
Živimo u vremenu kada je stres pojava s kojom se susrećemo svaki dan. U našim glavama roji se sto misli koje nam uzrokuju tjeskobu, ljutnju, strah i melankoliju ta na taj način smanjuju kvalitetu našeg života. Jedna od popularnih vrsta psihoterapije je i terapija bojama. Pomoću boja ljudi mogu izraziti najdublje emocije svoje psihe, tako smo se mi odlučili za bojanke za odrasle. Bojanke za odrasle su puno kompleksnije od dječjih bojanki, za njih je potrebna velika usredotočenost i preciznost. 
Birajući boje i ostajući „unutar crta“ naš mozak biva usredotočen na bojanku i na taj način je spriječen rojiti mnoštvo negativnih misli. Naši korisnici uživali su u bojanju i prisjećanju na mlade dane kad je za njih sve bilo jednostavnije i manje stresno. 
 
Izrada privjesaka u obliku anđela s perlicama. Za izradu privjeska bila je potrebna tanka, savitljiva žica na koju smo nizali perlice prema sljedećem pravilu: u prvom redu 5 perlica, u drugom 4 i tako sve dok nismo došli do jedne perlice, zatim smo koristili sitnije perlice kako bismo napravili krila. Nakon njih, od krupnije kuglice je napravljena glava, a ponovno od sitnijih kruna oko glave.  Korisnice su same odabrale boje perlica kojima će se služiti tijekom izrade anđela, čime smo dobili prekrasne kombinacije boja. Na kraju smo anđelu dodali metalni dio kako bi se mogao koristiti kao privjesak. Unatoč početnoj suzdržanosti i mišljenju da ih ruke neće služiti, sve korisnice su napravile dva privjeska koje su zadovoljno ponijele kući. 
 
Nakon što su svladali brojne radionice, za naše korisnike smo izabrali i malo zahtjevniji zadatak. Riječ je o pletenim košaricama od papira, čija je vrijednost još veća jer nastaju od recikliranog materijala.  Budući da radionice uvijek prilagođavamo našim korisnicima, odlučili smo jedan dan pripremiti materijal, odnosno svaki korisnik je smotao 15-ak štapića od papira. Potpuna izrada košarice bila bi ipak napornija, a želimo da im naši susreti budu odmor i opuštanje. Kod izrade, važno je da svi štapići budu približno jednake veličine i debljine, pa smo drugi dan nastavili praviti pletene košarice. Pripremili smo podloge od hamer papira u obliku šesterokuta na koje smo vrućim ljepilom pričvrstili 7 štapića. Zatim smo krenuli s pletenjem. Budući da većina korisnica ima iskustva u radu ručnih radova, brzo su svladale ovu tehniku. Rezultat ovotjednih radionica su šarene košarice koje se mogu koristiti kao ukras ili za spremanje sitnih stvari. 
 
 
        
 
 
11