logo gorjani1

Što sve izrađuju korisnici projekta Aktivna mreža?

Od maštovitih vrtnih ukrasa, preko uporabnih predmeta poput podmetača od šuške i kutija za skladištenje stvari, pa sve do prekrasnih cvjetnih aranžmana. Time su se posljednjih tjedana bavili korisnici projekta Aktivna mreža osoba starije životne dobi u Općini gorjani, koji su na raznovrsnim radionicama koristili različite materijale i od nule kreirali predmete s kojima su naposljetku bili oduševljeni.

Što se tiče vrtnih ukrasa, malo prljavih ruku i mašte bilo je dovoljno kako bi naš projekt izrade ukrasnih gljiva za vrt bio uspješno završen. Prvi dan radionica je održana u dvorištu Mlina jer je zahtijevala nešto prljaviji posao. Naime, u pripremljene posude smo zamiješali smjesu cementa i vode koju su naše korisnice koristile za izradu klobuka i stapke za gljive koji su zatim išli na sušenje. Korisnice su bile vrlo vrijedne, ideja izrade gljiva im se jako svidjela, pa su napravile čak 15 komada. Nakon nekoliko dana smo završavali izradu gljiva od cementa, a one su nakon spajanja klobuka i stapke bile spremne za bojenje. Korisnice su se brzo prihvatile posla, uzele kistove u ruke i spretno obojile napravljene gljive. Stapku gljiva smo obojili u bijelu boju, a klobuk u crvenu, a kako bi gljive bile još dojmljivije, klobuku smo dodali i bijele točkice. Svaka korisnica je ovu dekorativnu gljivu ponijela kući kako bi u njihovim vrtovima zasjale u punom sjaju.

Podmetači od šuške su nešto što može poslužiti u svakom kućanstvu, a posebno je zanimljivo što je za njihovu izradu potreban jednostavan materijal koji se  ujesen ne koristi za vršidbu kukuruza. Zato je na kreativnoj radionici Aktivne mreže šuška pronašla drugu primjenu, upotrebljavajući ju kao osnovni materijal za pravljenje podmetača. Nakon što je šušku donirala korisnica Marija Vranić, korisnici su izabrali duge, široke listove blijedo - žute boje koje smo pleli u duge pletenice, koje su zatim motane u krug i pričvršćene vrućim ljepilom.

Korisnici su se posebno iskazale na radionicama ukrašavanja kutija za skladištenje stvari, koje su ukrašavali različitim tehnikama kako bi bile što ljepše i time prikladnije za prostor. Pripremili smo materijale koji se mogu koristiti u ukrašavanju, a ostalo smo prepustili mašti naših korisnika. Bilo je tu ukrašavanja decoupage tehnikom, cirkonima, bojanjem pomoću šablona ili trake, te ukrašavanjem svilenim vrpcama. Svaki je korisnik svoju ukrašenu kutiju naposljetku zadovoljno ponio kući.

Naposljetku je radionica cvjetnih aranžmana dokazala da se spajanjem nekoliko jednostavnih komponenti rezultat može biti itekako zanimljiv u pogledu boja i mirisa. Tako smo su prvo korisnici napravili tegle od cementa, a nakon što su se osušile izvadili su ih iz kalupa i pripremili za bojanje. Korisnice su birale bijelu ili tamno crvenu boju kojom će obojiti svoju teglu. Nakon kratkog sušenja boje, tegla je bila spremna za sadnju, pa je u nju stavljena određena količiau zemlje i zatim su posađene bijele ili ljubičaste maćuhice. Bilo je potrebno dodati još samo nekoliko detalja, ukras od jute i anđelčiće od gipsa, pa su naši aranžmani bili spremni.

              

.