logo gorjani1

Božićne aktivnosti u Mlinu

“Božić dolazi tiho na prstima...”, pjevali su korisnici projekta Aktivna mreža osoba starije životne dobi u Općini Gorjani dok su se pripremali za najljepše blagdane u godini. Stoga su izrađivali adventske vijence, kao i raznovrsne dekoracije za prostore i bor, čime su pridonijeli stvaranju čarobnog božićnog ugođaja u Mlinu.

Tako su veseli taktovi božićnih pjesama dočekali u Mlinu korisnike i tako motivirali ih za rad, uz ekspresno bolje raspoloženje. Stolovi su bili puni raznih ukrasa i materijala - borovih grančica, češera, kuglica, anđela, snjegovića, sobova i zvijezdica, pa nije bilo teško pogoditi da je izrada adventskog vijenca bila zadatak današnje kreativne radionice, koja je svima izmamila osmijeh na lice. Svi su dugo čekali ovu radionicu jer je njome najavljen početak priprema za Božić. Korisnice su izabrale boju svijeća koje će pričvrstiti na vijenac od jute i prema tome birale ukrase i stvarale priču svog adventskog vijenca. Dodavanjem svilene mašne, glitera ili snijega, vijenci su bili spremni za paljenje prve svijeće – svijeće nade u domovima korisnika.

Također, uz puno truda i volje za učenjem nastale su predivne dekoracije, stoga su se korisnici okušali u pravljenju ukrasnih pahuljica. Za izradu je bilo potrebno svladati nekoliko koraka savijanja papira, zatim pravilno izrezati trake i nakon toga prema određenom rasporedu lijepiti trake papira. Iako izgleda zahtjevno i komplicirano, korisnice su vrlo brzo shvatile korake izrade i dokazale da trudom mogu postići sve. Pahulje su se samo nizale u različitim bojama, a svi su se složili da će upravo pahulje biti savršen ukras na prozorima korisnica. U svemu tome, kako članovi projektnog tima i korisnici ne bi radili na prazan želudac, tijekom radionice ih je ukusnim fritulama počastila asistentica Ivana.

Tijekom posljednjih priprema za Božić, izrađivali su se ukrasi za bor, vjenčići za vrata od zelenila i vjenčići za vrata od medenjaka. Medenjake je unaprijed pripremila asistentica Ivana, koje su korisnici bojili u željene boje te pričvrstili za kartonsku podlogu. Nakon što su oblikovali vjenčiće, dodali su svilenu mašnu i vjenčići su bili spremni za donijeti duh Božića u domove naših korisnika.

Nakon toga je sve ukrase trebalo postaviti u prostore Mlinai, stoga je red došao i na jelku, koja je izgledala raznobojno, veselo i simpatično - baš poput naših dragih korisnika. Upravo se mnoštvo njih okupilo i dalo svoj doprinos u kićenju bora, a time su označili i početak Božića u Mlinu.

Veselu božićnu čestitku projekta Aktivna mreža osoba starije životne dobi možete pogledati na linku: https://bit.ly/332j77k.

.